Ember a Holdon

2009.07.20. 23:43

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alig süllyedt a holdkomp 12 000 méterre, és a terv szerint bekapcsolt a radar, amely pontos magassági adatokkal látja el a hajtóművet vezérlő komputert, de máris baj támadt.
Programhiba jelzés – rádiózott Armstrong.
Tizenkettő-nulla-kettő – pontosított Aldrin. Az irányítás néhány pillanatig tanácstalannak látszott, ilyen kóddal nem volt dolguk a gyakorlások során, amikor egy komputermérnök jelentkezett: …tudom mi ez, láttam már ilyet, nem veszélyes, mehetünk vele tovább.

A magasság immár rohamosan csökkent, másodpercenként 20 métert süllyedt az Eagle.
Programhiba jelzés, tizenkettő-nulla-egy – újabb idegborzoló hibaüzenet, de a komputermérnök máris jelezte:
Ugyanaz a típus, mehetünk tovább.....

....Houston, itt a Nyugalom Bázis. A Sas leszállt.....

....és akkor Hold felszínén állomásozó Armstrong és Aldrin véletlenül letörték egy áramkör megszakító kapcsolóját, melyről később kiderült, hogy nélkülözhetetlen az Eagle holdmodul felszállásához. Aldrin szerint az akkori merev, vaskos űrruhák miatt törhetett le a kapcsoló, kis híján megállt a szíve, amikor meglátta a "földön" a törött alkatrészt. Némi tanakodás után Aldrin végül a fémhegyüktől megfosztott golyóstollak egyikét tuszkolta a kapcsoló helyén keletkezett lyukba, mellyel sikerül benyomnia az áramkör megszakítót és végre elhagyhatták a Hold felszínét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Buzz Aldrin, Neil Armstrong és Mike Collins

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása