Eb összeírás

2013.02.08. 20:08

.

Ócsa

Kutya

 

Tisztelt Ebtartó!

 

 

Ócsa területén az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 42/B. §-a alapján kerül sor az ebek összeírására a jogszabályban meghatározott adattartalommal.

A települési önkormányzat az ebösszeírás alapján az ebtartók által szolgáltatott adatokról helyi elektronikus nyilvántartást köteles vezetni, az állat tulajdonosa, tartója és más személyek jogainak, személyes biztonságának és tulajdonának védelme, valamint ebrendészeti és állatvédelmi feladatainak hatékony ellátása céljából.

Az eb tulajdonosa, vagy az eb tartója az ebösszeíráskor köteles az adatlapon feltüntetettadatokat a települési önkormányzat rendelkezésére bocsátani.

Tájékoztatásul jelezzük, hogy Ócsa Város Önkormányzata az ebösszeírás adatai alapján nem tervezi az ebrendészeti hozzájárulás bevezetését.

Az ebösszeíró adatlap további példányai átvehetők a Polgármesteri Hivatalban, letölthetők a honlapról (azalábbi linken keresztül), illetve megtalálhatók az Ócsai Kisbíró március havi számában.

Ebenként KÜLÖN ADATLAPOT kell kitölteni és eljuttatni a Hivatal részére az alábbi módokon:

-       levélben postai úton (Cím: Ócsai Polgármesteri Hivatal: 2364 Ócsa, Bajcsy-Zs. u. 2.), illetve

-       leadhatja személyesen a portásnál, vagy a portán elhelyezett adatlap gyűjtő dobozban

 

Az ebösszeíró adatlapok leadásának határideje2013. március 31.

FELHÍVJUK FIGYELMÜKET, HOGY AMENNYIBEN NEM TART EBET, AZ ADATLAP VÉGÉN SZEREPLŐ NYILATKOZATOT AKKOR IS KI KELL  TÖLTENIE!

Tájékoztatjuk továbbá az ebtartókat, hogy jogszabályváltozás miatt 2013. január 1-től négy hónaposnál idősebb eb csak transzponderrel (chippel) megjelölve tarthatóezért kérjük, hogy szíveskedjenek a transzponderrel még nem rendelkező ebeket állatorvosnál megjelöltetni. Az eb transzponderrel történő megjelölése magában foglalja a transzponder árát, a beültetés díját és az adatbázisba való regisztráció díját.

 

dr. Molnár Csaba

 

 

 under.jpg

 

 

 

 

 

Kedves Kutyatartók!


Az alábbiakban szeretnénk tájékoztatni a mikrochip ( traszponder ) beültetés aktuális jogi kérdéseiről. Elöljáróban kiemeljük, hogy annak beültetésével leginkább kutyánk nyer majd, aki ezentúl nagyobb biztonsággal talál majd haza. A jogalkotó további szándéka lehet a veszettség elleni oltások jobb nyomon követhetősége is, ami szintén közérdek. A lehetséges ebadó vonatkozásában ez idáig nincs érdemi információnk, de az állatorvos az állattartó „nevében” két ponton is fizet az állam felé: a veszettség elleni oltás, illetve a chip regisztrációja esetében is.

chip.jpg

Milyen jogszabály változások történtek?

2013. január 1-től 4 hónaposnál idősebb kutya kizárólag mikrochipes megjelöléssel tartható az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény legújabb módosítása alapján. Ugyancsak fontos változás, hogy 2013. január 1-től mikrochipes megjelöléssel nem rendelkező kutyákat veszettség ellen nem lehet beoltani. Az esetleges adatváltozásokat a tulajdonosoknak 8 napon belül jelenteniük kell az állatorvosuk felé, akinek szintén 8 napon belül frissítenie kell az adatokat a hivatalos adatbázisban.
A változásból következik, hogy amennyiben 2013. január 1-től egy kutya nem rendelkezik mikrochippel, a tulajdonos sajnos két ponton is szabálysértést követ el: a transzponderrel való megjelölés elmulasztása 45-135.000 Ft-os, a veszettség elleni oltás elmulasztása 75-225.000 Ft-os állatvédelmi bírsággal sújtható. Amennyiben az állat jogi személy és más gazdálkodó szervezet tulajdonában áll, ezen bírságok mértéke 675.000 illetve 1.125.000 Ft-ig terjedhet az állatvédelmi bírságról szóló 244/1998. (XII. 31.) Korm. Rendelet alapján.
A jogszabály szerint az ellenőrzést az illetékes jegyző, illetve a kerületi állategészségügyi hivatal végzi.

Tisztelettel:

Dr.Kardos József

(állatorvos)

Elérhetőségek:

Ócsa
Kiss Ernő u.8.

Tel:
0630 203 4 206
egyuttjobb51@gmail.com

kutya3.jpg

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása