Dr.Szűcs Lajos ,Pest megye elnökének a nyílt levele:

 

"Joggal kéri számon mindenki, hogy elfogadhatatlan és azonnali

intézkedést igényel az, hogy az iskoláink fűtetlenek, hogy

szünetet kell elrendelni, vagy rövidített órákat, mert a

tantermekben az előírt 20-22 0C értéket meg sem közelíti

a tényleges hőmérséklet. Jó esetben meghaladja a 15 fokot.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy legyen fűtés,

és hogy ne ismétlődjön meg, ne forduljon elő még egyszer

az, hogy az oktatáshoz, a tanuláshoz nem adottak a feltételek

 

 

 

 

A következményekért bocsánatkéréssel tartozunk minden érintett felé.

Nincs mindenhol szünet. Az iskolákban, a vonatkozó jogszabályok alapján,

az intézmények vezetői rendelkezhetnek rendkívüli tanítási szünetről.

Az önkormányzat felelősségén, a mi felelősségünkön, természetesen

ez nem változtat, de a konkrét döntést helyben kell meghozni,

és ez nem könnyű feladat. Fűtés azért nincsen, mert az érintett

18 iskolában a Tigáz Zrt megszűntette a gázellátását.

 

Az önkormányzat ugyanis jelentős tartozást halmozott fel a

szolgáltató felé. Több mint százmillió forintról van szó. Ahhoz, hogy legyen fűtés,

meg kell állapodnunk a tartozás rendezéséről – részletfizetésről, átütemezésről.

 

Eddig ez nem sikerült. De most, a megyei önkormányzatok konszolidációjáról bejelentett kormányzati döntés, a megyék és a kormány által október elején aláírt szándéknyilatkozat alapján végre garanciát tudunk nyújtani arra, hogy a megyei önkormányzat adósságának rendezésének terhét az állam átvállalja. Reméljük, hogy a Tigáz teljesíti a részletfizetésre, illetve halasztott fizetésre vonatkozó kérésünket. Volt olyan szolgáltató, aki már vállalata a türelmet, és azt, hogy az állam fogja kifizetni a tartozásunkat.

Pest Megye Önkormányzata rendes bevételei erre nem adnak fedezetet. A jelenlegi rendszerben egy iskola kiadásainak kétharmadát sem fedezik a normatívák. Egy fiatal oktatásának átlagos költségeiből, ez nálunk 320-350 ezer Ft/év, 130-140 ezer forintot az önkormányzatnak kell előteremteni, de már évek óta nem kapjuk meg a „fenntartói kiegészítéshez” szükséges forrást. 2006-ban még 10,8 milliárd forint bevételünk volt erre a célra, 2011-ben már csak 2,8 milliárd. (2006 és 2010 között 15,7 Mrd forintot vontak el az önkormányzattól.)

Az iskolájában tehát azért nincs gázszolgáltatás, mert hiába fordítottunk minden pénzt a bérek, a villany, a közétkeztetés kifizetésére – a számlák egy részére egyszerűen nincs fedezet. És ez így van a kétezer gyermeket ellátó gyermekvédelmi rendszerben, az 1724 főt gondozó szociális otthonokban is. Mindenhol.

Ez az oka, hogy tavasszal a közétkeztetésben, nyáron a nevelőszülői hálózatban és a gyermekotthonokban, tanévkezdéskor a tankönyvek miatt volt kritikus a helyzet.

Igen, valóban nem rendeztük a gáztartozást korábban; de akkor nem az volt a legfontosabb, hanem a védett gyermekek és gondozást igénylő ellátottak helyzetének rendezése. Nem szeretném, ha félreértenétek: mi vagyunk a felelősek azért, az iskolák működjenek, és a jelenleg hatályos törvények és jogszabályok adta keretek között mindent meg is kell tennünk ennek érdekében.

A tény ettől még az marad: helyi iparűzési adót, vagy más helyi adót nem vethetünk ki, így a bevételeinket nem tudjuk növelni. A kiadásokat csökkentettük. Már öt éve csökkentjük, majd 3,6 Mrd forinttal kisebb, mint 2006-ban volt, és ezért nagyon keményen megdolgoztak az önkormányzati intézményekben dolgozó kollégák.

És még valami, ami fontos lehet: nem hiteltörlesztésre megy el a pénz. Pest megyében nem az eladósodás jelenti a gondot. Egyszerűen nem elég a folyó bevétel a folyó kiadásokra, az egyetlen törvényes bevételszerzési lehetőségünk pedig az, hogy minden hónapban beadjuk pályázatunkat az önhibájukon kívül bajba került önkormányzatok számára rendelkezésre álló keretre. Megtettük.

A kérdés jogos – mi lesz a továbbiakban? Biztos vagyok benne, hogy az október elején aláírt szándéknyilatkozat a megyék konszolidációjáról egy olyan garancia, ami átsegít bennünket ezen a két és fél hónapon.

Mindent elkövetünk a fűtés beindítása, a közétkeztetés, általában az ellátás folyamatossága érdekében; ahogy már több mint egy éve tesszük.

Január 1-jétől pedig az állam várhatóan átveszi a megyei fenntartású intézmények működtetésének feladatát és finanszírozását, ami garanciát jelent arra, hogy ne forduljon elő ilyen helyzet. Még egyszer: ami történt, az számunkra is elfogadhatatlan.

 

 Jelen pillanatban még az önkormányzat felelőssége az intézmények fenntartása. Ezért ismételten bocsánatot kérünk mindenkitől azért, ami történt."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása