Nézz az égre: Perseidák

2010.08.09. 22:28

 

Csillagászat:

Perseidák metorraj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A Perseidák július 23. és augusztus 22. között jelentkező meteorraj......>>>

Gyakorisági maximuma augusztus 12-e körül van, ekkor általában 60-100 szabad szemmel látható meteort hullajt óránként, de időnként nagyobb kitöréseket is produkál.

A Perseidák szülőüstököse a Swift-Tuttle-üstökös.

Meteorzáporok akkor jönnek létre, amikor a Föld áthalad egy meteorraj pályáján.

A raj pályája ebben az esetben az ún. Perseida felhő, amely végigkíséri a Swift-Tuttle Üstökös pályáját.A felhő azokból a részecskékből áll, amelyeket az üstökös dobott ki magából, amikor az elhaladt a Nap közelében. felhőben lévő por legnagyobb része ma már megközelítőleg 1000 éves.

A Swift-Tuttle üstököst (amit hivatalosan 109P/Swift-Tuttle-nek neveznek) egymástól függetlenül fedezte fel Lewis Swift 1862. július 16-án, és Horace Parnell Tuttle 1862. július 19-én.

Ebből az üstökösből származnak azok a részecskék, amik a Perseidák meteorzáporát előidézik, ami talán a legismertebb ilyen jelenség, és a megjelenését tekintve a legmegbízhatóbban előre jelezhető. A Perseidák meteorzáporát már 2000 éve megfigyelik, és az első ismert információ ezekről a meteorokról a Távol-keletről származik.

A jelenséget a magyar néphagyomány Szent Lőrinc könnyeinek nevezi.

Bár az üstökös 130 év alatt kerüli meg a Napot, és 1992-es napközelsége után jelenleg már az Uránusz pályáján is túl jár, bolygónk most nyáron is találkozni fog a meteorrajjal. A sok ezer év alatt, amit a szülőüstökös a Naprendszerben töltött, a törmelékfelhő már a teljes pálya mentén szétszóródott. Az apró porszemek sebessége 200000 kilométer óránként, így a légkör sűrűbb részeibe érkezve látványos tűzijátékot produkálva égnek el és fejezik be égi pályafutásukat.

Nagyon érdekesek lehetnek az esti órák, ugyanis ekkor van esélyünk megfigyelni azokat a meteorokat, amelyek éppen csak súrolják a földi légkört, mintegy lepattanva róla. Ezek a meteorok meglehetősen ritkák, de mivel lassan, haladva szinte horizonttól horizontig az egész eget végigszántják és a legtöbbször színesek is, megfigyelésük életre szóló élmény. Ennek ellenére a Perseida meteorraj alapvetően hajnali raj. Bár a legfényesebb példányok a városokból is látszanak, a hullócsillagzápor látványának teljes élvezetéhez szükséges a sötét égbolt és a nyugodt körülmények.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://t.idokep.hu/riaszt/riaszt_1-3.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása