Ócsai Tájház pityókanap

2010.06.18. 08:09

Június 19. szombat, 10 óra

Kaláka szombat - Pityókanap 
Krumpliból játékokat készíthetnek, nudlit sodorhatnak, vagy akár pogácsát is szaggathatnak ügyes kezű látogatóink.

Info:

cim:Dr. Békési Panyik Andor út 4-6.

tel:06 30 494-3368

www.ocsaitajhaz.hu

 

pityóka info:

A burgonya (Solanum tuberosum), köznapi néven krumpli vagy pityóka (Erdélyben), a burgonyafélék (Solanaceae) családba tartozó növény, amit keményítőben gazdag gumójáért termesztenek. A burgonyát világszerte termesztik, és ez a legfontosabb nem-gabonanövény. Többezer fajtája ismert.Fogyasztani kizárólag a gumóját szabad, a virágából keletkező bogyók, a növény felszíni zöld részei, valamint a napon (fényben) tartott burgonyagumó megzöldülő héja méreganyagokat tartalmaz.Mindennapos, alapvető élelmiszernövény, kalóriatartalma 1/3-a a kenyérének. C-vitaminból 80-100 mg/100 g-ot tartalmaz, amely a tárolás során 60 mg/100 g-ra csökken. Könnyen emészthető és más zöldségekkel ellentétben jól és sokáig eltartható. Nagyon sokféleképpen használhatjuk, leves, főzelék, olajban, vagy zsírban sütve, húsételekhez köretként, kenyér és egyéb kelt-, sült-, és főttészták alkotórészeként. Szépítő hatása sem elhanyagolható. A nyers burgonyaszeletek nedve lágyítja, tisztítja a bőrt. Reszeléke enyhíti a szem körüli duzzanatokat, hűsíti a napégette bőrt.

 

Rakott pityóka  receptek

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása