Duna-Tisza Csatorna

2010.03.31. 19:36

"Kéne egy a Tiszát a Dunával öszve kap-tsoló ujj hajókázható Tsatorna"                        

írta Dillher báró 1715-ben őfelségéhez eljuttatott felterjesztésében.                                 A Pest és Szolnok közötti vízi út megvalósítását három hónapi munkával gondolta kivitelezni úgy, hogy a területileg érintett 16 vármegye lakossága ásná azt ki, mindegyike kerek egy mérföldet.

 A Csati története

Európában Spanyolország mellett csak a Duna-Tisza közét veszélyezteti elsivatagosodás. A csatorna - mely nem csak a vízutánpótlást szolgálná, hanem a hajózást is.

 Politika és tervek

A Duna-Tisza között fekvő területen csaknem 800 ezren laknak, sokan közülük a mezőgazdaságból élnek s a környezetük mikroklímájának megváltozása következtében napi kenyérkeresetük kerülhet veszélybe.

Gazdasági oldala

A csatorna Ócsától 5 km-re található,Bugyi irányában

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wilágosh Barna Kábel 2010.04.09. 08:56:23

Igen szép elképzelés volt annak idején, de remélem ma nem sül el senkinek sem a feje, hogy megépítse. Ugyanis:
- A Duna és a Tisza közötti rész sokkal magasabban fekszik, mint a folyók szintje. Egyesek szerint zsilipek kellenének hozzá, hogy folyamatos legyen a víz. Igen ám, de a víz nem fog felfelé folyni, tehát szivattyúk is kellenének, mert akkor nem vizet viszünk az Alföldre, hanem lecsapoljuk. Bizonyíték erre, hogy amikor megépítették a jelenlegi szakaszt, eltűnt Székesi-tó, kiszáradtak az ásott kutak.
Egyéb kérdéseim:
- Olyan nagy hajóforgalom van a Dunán és a Tiszán? Vagy majd a csatorna miatt fog fellendülni?
- mekkora hajók férnek át a jelenlegi hidak alatt?
- A jelenlegi csatornákból miért nem öntöznek? Inkább kutat ásnak a földek szélén, mint a csatornából öntözzenek, mert olyan sokat kell fizetni érte. Az ürbői szivattyúház egy komoly üzem volt, és hagyták lerohadni, ellopni, de nem használták.
Kíváncsi lennék egy vízügyi vagy geológus szakember véleményére is... Ne pártkérdést csináljunk belőle, mert a jogászok (=politikusok) ehhez KICSIK!

VBJarre 2010.04.10. 00:53:50

Kábel:
Üdvözlet oda!
Én csatorna párti vagyok,de csak mint egyszerű laikus.
Érdekes kérdések,amit felteszel.
A Székesi tó tényleg akkor tünt el?
Nem lecsapolták?
Ha találsz a neten vagy bárhol a témában infót, közöld légyszives, kiváncsi lennék egy vízügyes, vagy más szakértő véleményére.
süti beállítások módosítása