Beer Hunter asztala

2011.04.05. 23:11

 

„A sör a legtöbb tradicionális társadalomban 

szent dolognak számított

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kőkorszakban elsősorban nem azért termesztettek

gabonát,hogy megtöltsék vele az emberek a hasukat,

hanem hogy a belőlekészített sörrel a szomjukat oltsák,

ez pedig a civilizációk felemelkedéséhez vezetett

- állítják a kutatók...

..... www.mult-kor.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ma esti sörital:

 

 

Timisoreana

 

 

 

Újabb sör Erdélyből, melynek szülővárosa Temesvár, mint neve is mutatja. A külcsin klasszikus időket idéz, ezt jelzi is az elején kiemelt "Anno 1718" felirat, tehát egy öreg versenyzővel akadtunk össze. ...Illata kellemes, lágeres emléket idéz, így gyorsan öntésre is kerül. Erőteljesen csillogó aranyszíne van, s fehér, gyors futású habja, mely azért elég hamar el is tűnik, helyet hagyva az ajkaknak. Ízre igencsak kellemes, ámde egy kis kesernyés komlóíze van, de úgy vélem, ez nem mellékíz, ez hozzá tartozik, így szeretik a rajongók. Hidegen kifejezetten szomjoltó, rossz utóíz a kesernyésség ellenére sem marad. Összességében egy fogyasztásra teljesen korrekt, nem kiemelkedő, de nem is rossz sörről van szó.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ma esti sörital:

 

Ursus black

 

Hargitai gyűjtésem egy darabja, a Romániában népsörnek számító Ursus barna kivitele, melyre igen kíváncsi voltam. Számomra a csomagolása is olyan mackós, testes jelleges sugall, és ez nem kevésbé meghatározó a kitöltéskor sem. ...Ugyanis selymesen ömlik a fekete folyadék a pohárba, és közepesen erős, ámde igencsak telített, erőse barnás habot varázsol elő. Illatát nem nagyon érzem, így marad az ízlelés: Elsőre kávésszerű, egyből a Guinness ugrik be, mint hasonlóság, ámde az első benyomás után előjön egy keserű íz, mely végigköveti az egész sört, és utóízként is megmarad. Emiatt a sör elfogyasztása a végén már inkább kín, mint öröm, amilyen jól indult, olyan gyorsan hagyott kellemetlen élményt bennem, pedig szeretem a barna söröket...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ma esti sörital:

 

Kozel

 

Egy licensz sör amelyet kóstolok, igen sok ellenzője van ennek az ...italnak, mert akik fogyasztottak már eredeit, rá sem néznek az itthonira, oly nagy a különbség... A kinézet kelletős, klasszikus, s öntéskor a kicsit sötétarany színhez kevés hab párosul. Illata lágeres, enyhén savanykás. Kortyoláskor az ízén érezhető a maláta, kicsit savanykás, de nem maradandó. Habja gyorsan eltünik, már ami feltünt. Utóíze savanyú, de nem szájösszehúzósan, de nem itatja magát nagyon, nekem elég volt belőle bőven egy is. Nem tűnik számomra egy különleges sörnek, az áráért kapjuk azt, ami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Visszatért Beer Hunter!

 

Mai sörital:

 

Baltika no.7

 

 

 A vodka hazájából érkező sör első ránézésre is kellemes, hűs örömöt sugall, így gyorsan bontásra kerül kuzinomnál, aki meglepett eme itallal. Öntéskor fehér habja gyorsan felfut, elég sokáig tartja is, és illik az aranysárga sör színéhez, ivásra ösztönöz. ... Illatán különlegeset nem érezni, s ízleléskor sem lóg ki semmi. Nem erősen kesernyés, nem savanyú, nem malátás erősen. Kellemesen csúszós, itatja magát, mindenféle rossz mellékíz nélkül, s utóíze sem kesernyés. Amikor elfogy, némi sörkorcsolya társaságában, nem bánja meg a fogyasztója... Olyan sör ez, mely meglepett, de szerencsére kellemesen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2010.AUG.18. Nyaralni mentem!

 

2010.AUG.17.

 

Ma esti sörital:

 

Kronenbourg 1664

Visszafogott, mégis nekem elegánsnak tűnő üvegben leledző francia sörről van szó. Öntéskor szépen folyik aranylóan a pohárba, és egy igencsak dús, erős, magas hab jön létre, mely egy igazi sör látszatát kelti. Ízleléskor enyhe keserűség érezhető, de nem túlzóan, s ez végig megmarad, s ném...i laza maláta is kiérezhető. Összességében kellemesen csúszik le, bár egy kis szénsav a végére hiányzik, de azért még így is finom. Legközelebb gyorsabban megiszom majd...

 

L.Beer Hunter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------

 

 

2010.AUG.16

 

Ma esti sörital:

 

Murpy's Red

 

Ez egy ír ser, melynek a red jelzője igencsak vonzónak tűnik. Öntéskor már gyanús a színe, mélyebb, sötétebb, mint a megszokott sárgaság, sőt, ... mikor a pohár teli van, akkor látom csak, a színe is bizony megfelel a nevét jellemző szócskának, érdekesen sötét, vöröses. Nagyon vonzóan néz ki. A habja tömött, sűrű, testes, ám mégis hamar eltűnik. Illata nem erőteljes, nem kifejezetten különleges, hanem az a jólesően átlagos. Ízre kicsit furcsa, mint utána olvasva kiderül, ezt az ízt a maláta és árpa adja. De ettől függetlenül a maláta dominál, édeskés, és nagyon enyhén keserű, s az is csak gyenge utóízként. Gyorsan itatja magát, és bár gyönyörködnék még a színében, késő... Igen jó sör, nekem ízlik, mi több, tetszik.

L.B.H.

 

-------------------------------------------------------------------------------------

 

2010.AUG.14.

 

Ma esti sörital:

 

Flensburger Weizen

 

Végre itt a Flensburger család soron következő tagja, mely fajtáját tekintve szűretlen világos búzasör. A csatos üveg ismét élményt jelentő hanggal és vehemenciával nyílik, ezt sosem lehet megunni... Öntéskor már látni, nem hagyományos ital lesz ez, selymesen folyik bele a pohárba, s cs...ak gyengén habzik. És a színe, átlátszatlan, zavarosan, opálosan sárga, mely elsőre kicsit meglepő, és furcsa. De hát ez a jellegzetességek egyike, mely ezt a sört jellemzi. Az illata erős, jellegzetes, ám nem tudom mihez társítani... Az ízén egyből érezni az erős búzát, és élesztős ízt. Komolyabbakat kortyolva sem változik, ám nekem mégsem ízlik, túl domináns, túl alkoholízű számomra. Sajnos nem tetszik az íze, nem váltott be hozzá fűzött reményeket, de ettől függetlenül, mégis sokan fogyasztják szeretettel, akik kedvelik ezeket a különleges stílusjegyeket.

 L.Beer Hunter

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------

2010.AUG.13.

Ma esti sörital:

Leffe Blonde

 

Ismét egy belga apátsági sör kerül terítékre, meglátjuk, a barna változathoz képest ez hogyan is ízlik. Kibontásakor fehér füst gomolyog ki belőle, mintha a humoros papok egy kis kéngőzt rejtettek volna el benne, fricskaként... ...Illata erős, kellemes, így már töltöm is gyorsan a pohárba, ahol az arany színe mellett feltűnik hogy alig habzik, s az is eloszlik hamar. Kóstoláskor erősen maláta ízű, ámde igencsak testes sör, mintha kicsit sűrű lenne, ezt az érzetet kelti bennem. Teli gyomorra fogyasztva kicsit már talán sok is, és ennek is 6,6%-os alkoholtartalma van, bizony oda kell figyelni rá. A barna változata jobban megfogott, inkább maradok az mellett.

 

L.Beer Hunter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------

 

2010.AUG.12.

 

Ma esti sörkóstoló:

Estrella

Spanyol láger sörről van szó, egyik leghíresebb ital hazájában. ...

Bontáskor semmi különleges nem tapasztalható, de öntéskor már feltűnik a nagyon világos aranyszín, és emellett gyorsan felfutó hab, fehéres, gyorsan eltűnő. A szénsav úgy buzog fel benne, mint a kólában, ez kicsit furcsa... Az illata édeskés, az íze szintén, alig érezni keserűséget, közepes szinten malátás. Nincs kellemetlen utóíze, nem savanyú, nem keserű, s nem teremt hiányérzetet. Itatja magát, ahogy azt kell.

Munka mellé otthon tökéletes volt, többet is el lehet fogyasztani belőlel, de maradandó benyomást emellett nem tett.

 

L.Beer Hunter

 

 

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------

 

2010.AUG.11.

 

A ma esti sörital:

 

Pilsner Urquell

Az eredetinek mondott, pilseni sör, mely hagyományt teremtett. ...Öntéskor különlegesen szép, aranyló színe kellemesen habzik, felüdülő italozást ígérve. Illata kesernyés, így gyorsan kóstolom, s ez a keserű íz megmarad, ám ez nem befolyásolja az élvezetét, kifejezetten tiszta íze van, jellegzetes, de nem tolakodó, kellemesen itatja magát. Fontos tudni, hogy az egyik legtisztább víznek tartott forrás adja az alapját. Felfrissít valóban, s utóíze sem kellemetlen, ne saavnykás, hanem olyan ízt éreztet, melynél hajlandó vagyok még egyet bontani, jó ez a világos sör...

L.Beer Hunter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------

 

2010.AUG.10.

Ma esti sörital:

Leffe Brune

 

Végre egy belga sör, már kíváncsi voltam nagyon reája... Külseje megfogott, klasszikus, számomra szinte középkori címkéje megragadott, így nyúltam is gyorsan a nyitóért... Ha hihetünk a leírásoknak, ez egy igazi apátsági sör, tehát papok főzik, lássuk, milyen is az ital. ...Bontáskor számomra alkohol illat/szag (kinek mi) csapja meg az orrom, pohárból is hasonlót érzek, de kortyoláskor ez el múlik, átveszi egy édeskés, igen erős íz. Habja maradandó, kicsit sötétes, jól illik a sör sör sötétbarna színéhez. Mikor elfogy, akkor látom csak, hogy tisztes 6,5% lakozik benne, ami akár már aljas is lehet, nagyobb mennyiségnél... Összességében egy kellemes barna sör, mondjuk egy jó ebéd mellé, tökéletes lehet.

 

L.B.H.

 

 

 

 

 

 

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------

 

 

2010.AUG.9

 

Ma esti sörkóstoló: Guinness

 

Az ital elegáns csomagolású üvegben érkezik, bontáskor épphogy szisszen, de semmi több. Öntéskor a fekete, sűrű nedüről nekem a kávé ugrik be, s ezt a lassan kialakuló, capuccinó-habhoz hasonlító korona teszi teljessé. Ez a különlegesen tartós hab végig megmarad, folyamatosan emlékeztetve, mit is iszunk. Ill...ata alig érezhető, kortyolgatva kicsit kesernyés, ám édeskésnek is tűnik egyben. Amikor rendesen iszom, mintha kissé valóban kávét éreznék benne, enyhe keserűséges, és olyan gyorsan lecsusszan, hogy észre sem veszem, és ezzel minden ízt le is ránt a számból, csak valami üresség marad, ami arra biztat, igyak még belőle. Elsőre nem tetszett, de a végére egész megbarátkoztam vele, de azért megkóstolom csapolva is, hátha úgy még jobb. Számomra nem a legjobb sör, bármekkora rajongótábora is van, de a közepestől lényegesen jobb, a magyartanárom a szakközépben egy őt megillető négyessel díjazná a teljesítményt...

 

L.Beer Hunter

 

 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------

 

 

2010 AUG.8

Ma esti sörital:

Asahi

A legismertebb Japán sör kis hazánkban, sőt, a világ 7(!) legnagyobb sörmárkája közt szerepel. Bontás után kiszűrődő illat nélkül öntöm a pohárba, világos sörről van szó, színe arany, habja gyenge, illata enyhén érezhető. Kóstoláskor enyhén keserű, emellépicit talán vizes, engem az Amstel Pulse-ra emlékeztet. Igaz...ából elkortyolgatni is lehet, de nagyot is húzni, bár sok nem maradt a pohár alján. Kicsit érezni, hogy nem csak maláta és komló van benne, hanem bizony rizs is. Utólagos íze savanykás, annyira nem kellemes. Egy kategóriába sorolom a magam részéről az említett Amstellel, a Coronitával, Gösser Ice-al. Diszkóba, fiataloknak, buliital.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 -------------------------------------------------------------------------------------

 

2010 AUG. 7

 

A Dunkel után végre szereztem be Goldot, előző benne van a top10ben, lássuk, hogy teljesít ezen ital a szememben. Az 1516-os Reinheitsgebot (a bajor sörtisztasági törvény) minden betűjét betartó sörről van szó. Természetesen ez is csatos üveg, durran nyitáskor mint egy pezsgő, majd mikor öntöm, sötét arany színű az ital, a habja vakítóan fehér, kicsit furcsa így, de csábító... Az illatán semmi kirívó, ízleléskor picit édeskés, ámde jóleső íz, itatja magát, közepesen szénsavas, így ez sem zavaró. Egy nagyon kicsi kesernyés-savanykás utóíze érezhető, ámde ez így jó, ahogy van.

 

L.Beer Hunter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------

 

 

2010.AUG.6

Ma esti sörital:
 
Maccabee

Kóser izraeli sör. Nem hagyhatom ki.
Nyitáskor a kellemes szisszenő hanggal valami illat is eljut hozzám, meghatározhatatlan számomra, s egyben meglepő is, talán a pilzenihez hasonlít kicsit...
Színre szép arany, habja egy pillanat alatt eltűnt sajnos a pohárból. Ízre bizony nekem savanyú, mintha kicsit citromo...s lenne, de azért itatja magát, ám amikor elfogy utána nagyon savanyú íz marad, összehúzza a szám, s szomjas vagyok. Szomjas, egy sör után?!
Mindenképpen érdekes sör, első italnak jó, de utána egy (vagy több) kellemesebbre van szükség.


L.Beer Hunter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------

 

 

2010.AUG.5.

Ma esti sörital:

 

Zlaty Bazant

Színre aranyló, szépen habzó sör, talán kicsit testetlen a hab, de hamarabb tudunk ízlelni... Illata számomra alig érezhető, íze pilseni, ám kevéssé karakteres, nem keserű, nem édes, olyan kis mindenes, utóíze keserűs csak egy kicsit. Se jót, se rosszat nem tudok reá mondani, nem fogott meg nagyon, bár azér...t kipróbálnám az eredeti környezetében is, ahonnan származik, s nem csak licencelt magyar csinálmányt... Ennek ellenére még biztos le fog csúszni egypár a torkomon, remélem. :)

 

 

L.Beer Hunter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------

 

 

2010.AUG.04.

 

Ma esti sörital:

Kaiser

A színe sötét arany, habja testes, vastag, csábító. Illatra még nem megjósolható az íze, kóstoláskor édeskés, cseppet sem keserű. Többedik kóstolásra, ivásra viszont előjött valami gyatra, kommersz íz, mintha szeszt innék tisztán, vagy szocreál időkből pálinkát az állomáson, és mert nem vagyok id...ült alkoholista, így nem nagyon iszom többet Kaisert... Talán majd ha szerzek barnát. Amilyen jól indult, olyan rossz lett a vége, nekem nagyon nem ízlett. Kaiserből marad a szalámi és a telefon...

 

L. Beer Hunter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------

 

 

2010.AUG.3

 

Ma esti söröcske:

Hofbräu München


Hirtelen felindulásból elkövetett kóstolás, melynek során aranyszín csillogás, testes hab, és ízre számomra kellemes, nem keserű, nem édes, nem túl malátás, finom láger sör, mely kifejezetten itatta magát. Nem kóstolásra, hanem hosszú italozásra termett italnak tartom.
Sokan a Löwenbräuhoz hasonlítják, nekem annál jobban esett, de majd nemsokára azt is letesztelem, biztos, ami...
 

Kivételesen kettő is lecsúszott belőle, meg is lepődtem. :)

 

L. Beer Hunter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ----------------------------------------------------------------------------------

 

 

2010.AUG.02.

 

Ma esti sörital:

Zipfer

Aranyszínű, középtestes habbal rendelkezik, az íze kesernyésen édes, az utóíze viszont halványan gabonás. Magyar átlaghoz képest picit erősebb, testesebb sör.

Réges-rég ittam egyszer, akkor nem ízlett, de 10 évre rá úgy gondolom, egészen kellemes lager sör.

 

L. Beer Hunter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------

 

 

2010.AUG.01.

 

 

Ma esti sörital:

Miller GD

Színe halovány sárga, íze nem kesernyés, savanykás, csak épp egy picit, ám mintha kissé víz íze lenne érezhető benne. Az utóíze kicsit furcsa, de komlós.

Szerintem jobb, mint a hasonszőrű italok ebben a szegmensben, de nem leszek a rabja...

 

 

 L.Beer Hunter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------

 

 

2010.JÚL.31

 

 

Ma esti sör:

Coronita

Szép sör, ízléses külsővel, az íze már kevésbé nyert meg, a kukoricától szerintem kicsit savanykás, diszkós sör, citrommal a nyakában, az segít az ízén talán.

 

L.Beer Hunter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  --------------------------------------------------------------------------------------

 

 

2010.JÚL.30.

 

Ma esti sörital:

Amstel Pulse

Kellemes nyári íz, frissítő jellegű, a színe szép, aranyló, könnyen lecsúszik a torokba, de valami mégis hiányzik belőle...

 

L.Beer Hunter

 

 

 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------

 

 

2010.JÚL.29.

 

Ma esti sörital:

Borsodi Friss

 

Citromos ízű sör, alacsony alkoholtartalommal, zavaros és átláthatatlan színben, szörp jellegű habbal, limonádé ízben. Lehet valakinek ízlik, egy strandon, nagy melegben, vagy biciklizéskor (amire a Radlert kitalálták), de nem tartom nagyon sörnek, inkább termékpaletta bővítésnek a piacon ...a gyártó részéről..

L. Beer Hunter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

2010.JÚL.28

 

Mai napi sörital:

Carlsberg

Szinte semmi kesernyés íz, igazi nyári sör, felüdít, s a fél liter észrevétlenül fogy el a pohárból...

 

L.Beer Hunter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------

 

2010.JÚL.27.

A mai sörkóstoló:

Cerny Krusovice

 

Nagyon sötét, majdnem fekete szín, édes íz, alig érezni keserűnek, nem erős, de igen kellemes ital, tetszik. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

----------------------------------------------------------------------------------

 

 

2010.JÚL.26.

 

Mai napra: Flensburger Dunkel.

Kesernyés komlós íz, kicsit pilzeni hatás, csatos üveg, nem is rossz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása