2010.02.25. 21:22

Konyha

 

 Sült Márna

(Barbus barbus)

 

 

Hozzávalók: 1 márna (2-3 kg) 2.5 kg kősó vagy tengeri só, 3 gerezd fokhagyma, 2-3 ág citromfű, 30 dg spenót, 3-4 paradicsom, 1 uborka, fél fej édes fehérhagyma, 1 csomó újhagyma, 1-2 marék olívabogyó, 1 citrom, pár csepp olívaolaj

 

 

A márnát alaposan meg kell tisztítani. Ha a tepsiben keresztben sem fér el le kell vágni a fejét, farkát. A tepsi aljára ujjnyi vastagon sót szórunk. A márna hasát durva szemű tengeri sóval enyhén besózzuk, a hasüregbe beledugjuk a citromfüveket és a félbe vágott fokhagymagerezdeket. Ráfektjük a sóágyra, majd annyi sót szórynk rá, hogy mindenhol jól befedje. Kissé meglocsolgatjukvízzel, hogy összeálljon, és megpaskolgatjuk kézzel. A lényeg, hogy mindenhol alaposan fedje a só. 200 fokos sütőben egy óra alatt megsütjük. Kisebb hal esetén 50 perc is elég lehet, a lényeg, hogy kalkuláljuk be azt is, hogy a nagy mennyiségű sónak idő kell, míg átmelegszik. Az egy óra leteltével késsel óvatosan rést ütünk a sópáncélon, amit lefejtetünk a halról. Tálaláskor a bőrét húzzuk le, amit pedig nem fogyasztunk el azonnal, azt húzzuk le a sóágyról, mert levet ereszthet, és túlzottan sós lehet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

forrás:lorien.blog.hu

 

Desszert

 

Sült málna

 

Hozzávaló:
50 dkg mirelit, vagy friss málna
1 evőkanál cukor
1 vaníliarúd

 

A morzsához:
Kb. 10 dkg kalács
5 dkg barna cukor
1 kávéskanál reszelt citromhéj
½ kávéskanál őrölt fahéj
5 dkg puha vaj

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A málnát, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét összekeverjük egy kerámia, 24 cm átmérőjű, kb. 4 cm magas, fodros peremű ún. gyümölcstortaformában. (Ha mirelit málnát használunk, fagyosan használjuk.)

A kalácsot 2 cm vékony szeletekre vágjuk, a szeleteket elnegyedeljük, majd késes betétű robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk a barna cukrot, a reszelt citromhéjat, az őrölt fahéjat és a puha vajat, aztán az egészet durva morzsára dolgozzuk össze a géppel.

A kalácsmorzsát egyenletes rétegben ráhintjük a málnára, és az édességet 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük a forró sütőben. Ha kész, várunk vele néhány percet, majd tálaljuk.

 

Forrás: www.stahl.hu

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása