Természetvédelmi terület

2009.01.04. 21:29

.

.

Ócsa

 

 

 

 

 

 

 

"Ócsa határának jelenlegi vízrajzi helyzetét a Duna-Tisza-csatorna és a Duna-völgyi főcsatorna határozza meg, melyhez belvízelvezető csatornákkal csatlakozik

 

 

 

 

Éghajlata most már mérsékelten meleg és száraz. Évi középhőmérséklete 10,0-10,2 Celsius-fok, a napsütéses órák elérik a kétezret. A jellemző csapadékmennyiség 550-580 milliméter, a nyári időszakban éppen Ócsa területén mérték a 24 óra alatt lehullott legtöbb (158 milliméter) csapadékot.

Természeti értékekben bővelkedik a település és határa. Tudományos intézmények és tudósok kezdeményezésére már 1960-ban védelem alá helyezték területének egy részét, majd 1975-ben létrehozták az Ócsai Tájvédelmi Körzetet, melynek 3575,5 hektáros területéből 2282,6 hektár ócsai, a többi a dabasi és inárcsi határhoz tartozik. 39,5 százaléka, az Öreg-, a Nagyturján és a Rókás-mocsár szigorú védelem alatt állt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A mai Magyarországon párját ritkító a növény- és főleg a madárvilága.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nyíltvízi növénytársulások betelepülésének kezdetétől fogva a mocsári, lápi növényzet teljes skáláján át a fejlődés végső stádiumát jelentő kőrises, égeres láperdőig minden megtalálható itt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tőzegbányászat után maradt tavakban, a csatornák vizein alámerülő és felszínen úszó békalencse és hínárfélék tenyésznek.

 

 

A nádasok feltöltődése után kialakult magas-sásos növényzet jellemző társulásai a sokféle zsombékos, mocsári és parti sások..."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás:Internet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.